Bitkiler | Konular | Kitaplar

Bamyanın Faydaları

Sebzelerden bazıları içeriği, faydaları tam olarak bilinmeden tüketiliyor. Bamya da bu sebzelerden biri. Sadece lezzeti ve kalorisi ile değerlendirdiğimiz bamya aslında bundan çok daha fazlasını hak ediyor. Sahip olduğu vitamin, mineral ve elektrolitler ile birlikte sağlığımız için birçok faydayı da beraberinde getiren bu sebzeyi zeytinyağlı pişirerek tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Bamya çorbası da, sebzenin sahip olduğu pozitif etkileri ortaya çıkarabilmek için sağlıklı bir diğer yöntem.



Bamyanın oldukça zengin bir bileşimi var. İşte 100 gram çiğ bamyada bulunan maddeler ve besin değerleri:

Folat 88 mcg
Niasin 1 mg
Piridoksin 0.215 mg
Riboflavin 0.060 mg
Tiamin 0.200 mg
Vitamin C 21.1 mg
Vitamin A 375 IU
Vitamin E 0.36 mg
Vitamin K 53 mcg
Pantotenik Asit 0.245 mg
Sodyum 8 mg
Potasyum 303 mg
Demir 0.80 mg
Selenyum 0,7 mcg
Çinko 0.60 mg
Magnezyum 57 mg
Manganez 0.990 mg
Kalsiyum 81 mg
Bakır 0.094 mg
Fosfor 63 mg

Besin Değerleri:
Enerji % 1.5
Karbonhidratlar 7.03 g
Protein 2 g
Diyet Lif % 9
Toplam Yağ 0,1
Kolesterol 0 mg
Bamyanın sağlığımıza faydaları:

- Bamyanın besin değerlerine bakacak olursak lif oranının ne kadar yüksek olduğunu görebiliyoruz. Yüksek lif içeriği bulunan yiyecekler vücudumuzda özellikle düzenleyici olarak ciddi bir etkiyi de beraberinde getiriyorlar. Mide ve bağırsaklarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayan bamya sindirim sorunlarınız için de çözüm oluyor.



- Yüksek lif içeriği sadece düzenli bir sindirim sistemi anlamına gelmiyor. Aynı zamanda lifli gıdaların tok tuttuğunu da göz önüne alırsak diyetlerinizde bamyaya da yer vermeyi düşünebilirsiniz.

- Saçlarınız için de bamya kullanmanız yararlı olacak. Daha hacimli saçlara sahip olmak için bu tarifi uygulayabilirsiniz.

SAÇLAR İÇİN BAMYA KÜRÜ

Bamyaları yatay şekilde kesin ve suda kaygan bir hal alıncaya kadar kaynamalarını sağlayın. Soğuyan bamya kürünün içerisine birkaç damla limon ekleyin. Daha sonra bu karışımı saçınızı durularkan kullanın. Saçlarınızdaki hacimlenme ve parlamayı fark edeceksiniz.

- Bamya vücuttaki su emilimine yardımcı rol oynar. Bu sayede yüksek kolesterol rahatsızlığı olanlar, toksin birikiminden şikayetçi olanlar ve aşırı safra birikimi yapan bünyeler için düzenli tüketim ile faydalı olacaktır.

- Cilt problemlerinde, özellikle sivilceli ciltlerde bamya pürüzsüz bir görünüme sahip olmak için etkilidir.

- Kan şekeri düzeyinde düzenleyici bir etkiye sahip olan bamya aynı zamanda ince bağırsakda emilimin düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır.

- Probiyotiklerin, yani yararlı bakterilerin çoğalmasında bamya etkilidir.

- Astım tedavisinde düzenli olarak bamya tüketimi pozitif sonuçlar sağlamaya yardımcı olacaktır.

- Güneşin vücuda olumsuz tesirlerinden kurtulmak için bamyaya başvurabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında uzun süre güneşe maruz kalınması sonucunda karşılaşılan olumsuz durumlara karşı bamya tüketmeniz önerilebilir.

- Bitkisel protein ve yağlar sağlığımız için önemli bir yere sahip. Çok etkili aminoasitleri içeriğinde barındıran bamyaya öğünlerinizde sık sık yer vermelisiniz.

- Mevcut diyabet hastalarında kan şekeri düzeyini düzenleyici şekilde etki gösteren bamya aynı zamanda diyabeti önleme aşamasında da etkili bir rol oynuyor. Yani düzenli olarak bamya tüketimine önem verdiğiniz taktirde başta diyabet olmak üzere birçok hastalığa yakalanma olasılığınızı minimum düzeylere indirmiş olabilirsiniz.



https://tarim.ihya.com/bamya/bamyanin-faydalari.html

Konular