Bitkiler | Konular | Kitaplar

Ceviz

Cips, kraker yerine ceviz ve badem yiyin

Can sıkıntısından atıştırılan her cips, çikolata, kraker, zamanla adeta göbekte, kalçalarda birikiyor. Uzmanlar arada sırada bir şeyler atıştırmaktan vazgeçemeyenler için 'zararlı'lar yerine; ceviz, badem, domates, salatalık gibi 'yararlı'ları öneriyor. Bunlarla daha sağlıklı ve formda olmak mümkün...

İç hastalıkları, endokrinoloji, metabolizma ve diyabet uzmanı olan Prof. Dr. Metin Özata, bu alanlardaki çalışmalarından ve bilgi birikiminden yola çıkarak, "Doğru Beslen Formda Kal" adlı kitabını kaleme aldı. Epsilon Yayınları'ndan çıkan kitapta, sağlıklı zayıflamanın yöntemleri anlatılıyor...

Ceviz ve badem karnınızı tok tutar

Eskiden, cevizle bademin yağlı oldukları için zararlı oldukları düşünülürdü. Oysa araştırmacılar bu iki süper gıdada bulunan yağların, çok faydalı olduğunu ortaya koydu.

Haftada en az 5 ceviz veya badem yiyenler, kalp hastalığına daha az yakalanıyor ve kalp krizinden ölümler yüzde 48 oranında azalıyor.

Avuç içi kadar ceviz, vücudunuza faydalı yağ asitlerinden iki gram almanızı sağlıyor. Ceviz ve badem yiyenlerde, tip 2 diyabet hastalığına yakalanma oranı azalır. Badem, kalp sağlığı ve kilo kontrolü üzerinde faydalı bir besindir.

Kalorisi fazladır ancak sağlıklı yağ, kas yapıcı proteinler, doğal lifler, bakır, magnezyum gibi mineraller ve antioksidanlar içerdiğinden kilo alımını kontrol altında tutar. Ara öğünlerde yiyeceğiniz birkaç badem, karnınızı tok tutar.

Bahar depresyonu için ceviz

Her mevsimin kendine özgü sebze ve meyveleri var ve bunlardan en doğru biçimde faydalanmamız gerekiyor. Örneğin sonbaharda bollaşan ceviz, depresyona iyi geliyor. Uzmanlar, bu mevsimde yağlı yiyeceklerden özellikle kaçınmamız gerektiğini söylüyor

Jinemed Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Suzan Elpe sonbahar diyetiyle ilgili soruları yanıtladı:

* Yaz boyunca alınan kilolardan nasıl kurtulabiliriz?
Kilo vermek bir disiplin işidir. Kısa sürede ve yanlış diyetlerle kilo vermek çözüm değil. Önemli olan yeni bir beslenme alışkanlığı kazanmak ve devamlı kilo alıp veren biri haline gelmemektir. Kilo sorununuzu çözmek için acele etmeyin, sadece doğru beslenmeyi hayatınıza sokmaya çalışın.

* Sonbaharda yapılabilecek doğru diyet nedir?

Beynin minyatürü ceviz sağlık veriyor

Sağlığınızın doğal ilacı olan cevizin yararları saymakla bitmiyor. Ceviz damarları açıyor, kalp krizi riskini yüzde 50 oranında azaltıyor

Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Mehmet Özdemir, cevizin beynin küçük bir modeli ve insan sağlığı açısından çok önemli bir besin maddesi olduğunu söyledi. İnsan vücudunda gümüş iyonuna ihtiyaç duyan tek organın beyin olduğunu belirten Müdür Mehmet Özdemir, şöyle konuştu:

KAN DOLAŞIMINI DÜZENLİYOR

Kalbin reçetesi CEVİZ

Kalp sağlığınız için katı yağlardan fakir, sıvı yağlardan zengin yemekleri tercih etmelisiniz. Günde bir avuç ceviz kalbe iyi geliyor. Meyve, sebze ve balığı ise, sofranızdan eksik etmeyin. Sigara hayatınızda kesinlikle yer almamalı. Her gün tok karnına bir aspirin içmeyi de unutmayın

Kalbi korumak için ne yapmalı?
Kalbin düşmanı olan sigaradan uzak durun. Fazla kilolarınızdan kurtulun. Düzenli egzersiz yapın. Kolesterolünüzü düşürün. Bunların yanı sıra; genetik faktörler, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon da kalp hastalıklarının gelişmesinde etkili. Genetik faktörler için yapılabilecek bir şey yok. Ancak şeker hastalığı ve yüksek tansiyon için doktorunuza danışabilirsiniz.

Beslenmemiz nasıl olmalı?

Düzenli olarak balık, ceviz ve fındık tüketin

A, C ve E vitaminlerinin bağışıklık sistemi açısından büyük bir önemi var. Vitamin tabletlerini doktora danışmadan kullanmanın yanlış olduğunu söyleyen uzmanlar, bu vitaminlerin mutlaka doğal yollardan alınması gerektiğini ifade ediyor: Bol bol balık, fındık ve ceviz tüketin

memorial Hastanesi Beslenme Diyet Bölümü'nden Dyt. Seçil Kenar bir yandan hastalıklardan korunurken bir yandan da kilo vermenin yollarını anlattı:

Sağlıklı yaşam için ceviz tüketin

Sofralarımızda sıkça yer verdiğimiz, tatlılarımızın vazgeçilmez malzemesi ceviz, kabuğuyla, içiyle, hatta perde tabir edilen iç bölümünde yer alan odunsu zarlarıyla pek çok hastalığın tedavisine destek oluyor.

Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Dilek Polat, cevizin cilt rahatsızlıklarından saç dökülmesine, tiroit hastalıklarından ağız kokusuna kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini belirtti.

Dr. Polat, kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyan doymamış yağ asitlerini yüksek düzeyde içeren cevizin, kolesterol birikimini ve damar sertliğini önleyici etkisinin halk arasında artık daha iyi bilindiğini, bu nedenle damak zevkinin yanı sıra, birçok insanın sağlık nedenleriyle ceviz tüketmeye başladığını söyledi.

Günde 8 ceviz kolesterolü düşürür

* Cevizin kolesterol düşürücü etkisi var mı?
Ceviz; eğer kalori probleminiz yoksa, kolesterolü düşürücü etkisi olan, harika bir besin maddesidir. Günde 8 tane ceviz yemeniz yeterlidir. Her ceviz 25 kalori içerir ve toplam 200 kalori alırsınız.

* Somonu çok seviyorum ama genelde piyasada çiftliklerde üretilmiş somonlar satılıyor. Bu somonlardaki yararlı maddeler, doğada yetişmiş olanlara göre daha mı az?

Yiyenin evine huzur getiren yemiş

Eski Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, ''Ceviz mutlaka her gün en az 30 gram tüketilmeli, ceviz yiyen kişi eşiyle kavga etmez, evinde huzur olur'' dedi.

Şen, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) Ordu Valiliği, Ordu Üniversitesi, Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Ziraat Odası Başkanlığı'nca düzenlenen Ceviz Paneli'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ceviz üretiminde geride olduğunu belirtti.

Çin'in üretiminin 800 bin tondan fazla, Amerika'nın üretiminin ise 400 bin ton civarında olduğunu ifade eden Şen, ''Bizim üretimimiz ise 180 bin ton civarında. Bugün baktığımızda maalesef cevizi dışarıya satamıyoruz. 1970'li yıllarda ceviz satardık, bugün ceviz alan bir ülke konumuna geldik. Dışarıdan 50 bin ton ceviz alıyoruz'' diye konuştu.

Erkeklere her gün 2 avuç ceviz önerisi

Bilim adamları, her gün iki avuç ceviz yemenin genç erkeklerdeki sperm kalitesini artırdığını belirledi.

"Biology of Reproduction" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre 12 hafta boyunca her gün düzenli olarak ceviz tüketen kişilerde sperm şekli, hareketi, canlılığı ve yoğunluğu açısından önemli değişiklikler belirlendi.
ABD'deki UCLA Üniversitesi'nden Prof. Wendie Robbins, 21 ila 35 yaşlarında 117 kişinin katıldığı araştırmada katılımcılardan yarısının her gün 75 gram ceviz tükettiğini söyledi.

Her gün 2 avuç ceviz sperm kalitesini artırıyor

Her gün iki avuç ceviz yemenin genç erkeklerdeki sperm kalitesini artırdığını belirlendi.

Yapılan araştırmaya göre 12 hafta boyunca her gün düzenli olarak ceviz tüketen kişilerde sperm şekli, hareketi, canlılığı ve yoğunluğu açısından önemli değişiklikler belirlendi.

Cevizde bulunan alfa linelonik yağ asitlerinin sperm gelişimine yardımcı olduğu sanılıyor. Zengin bir Omega-3 kaynağı olarak kabul edilen ceviz tüketiminin erkeklerde üreme yeteneğini artırıp artırmayacağının belirlenmesi için bir sonraki çalışmayı çiftler üzerinde yapacaklarını açıkladı.

Dişlerinizi kontrol ettirin bol bol balık ve ceviz yiyin

Altı ayda bir diş doktoruna gidin çünkü diş ve diş eti hastalıkları romatizmayı tetikler. Ceviz ve balıktaki Omega 3 yağ asitleri de romatizmaya karşı koruyucudur
Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Bağış, romatizmaya neden olan etkenler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi:

1 Ailesinde romatizma hastalığı olanlar dikkat etmeli. Genetik yatkınlık, romatizmanın oluşumunda rol oynuyor.
2 Fazla kilolarınızdan kurtulun. Fazla kilolar; bel ve bacaklara binen yükü artırıyor ve eklem harabiyetine neden oluyor.
3 Omega 3 ve Omega 6 dengesi romatizmal hastalıklar için çok önemlidir. Bu nedenle bol bol balık, yumurta, ceviz, keten tohumu ve semizotu tüketin.

GÜNDE 2 LİTRE SU İÇİN

Kalbinizi brokoli, balık ve ceviz yiyerek genç tutun

Sebze-meyve ve zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz tipi beslenme kalbin en iyi dostu. Kalp-damar hastalıklarını önleyen brokoli, kanın akışkanlığıyla omega-3 sağlayan balık ve kolesterolü düşüren cevizden bol bol yemek kalbinizi genç tutar

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp Göğüs ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Bozkurt; kalp sağlığıyla ilgili okurların sorularını yanıtladı:

* Kalbimi koruyucu besinler hangileri?

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyan doymamış yağ asitlerini yüksek düzeyde içeren cevizin, kolesterol birikimini ve damar sertliğini önleyici etkisi olduğu bildirildi.

Günde 3-5 tane tüketilmesi önerilen cevizin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Cevizdeki yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, diyabeti, inmeyi, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonu azaltıyor. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürüyor ve de kalp atışlarında düzensizliği önlüyor.

Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Ceviz, damarlarda daha az pıhtılaşma özelliği olan kan tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardım ediyor, kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azaltabiliyor.

Ceviz yaprağı hakkında bilgi

Ceviz Ağacı (Junglans Regia), daha yapraklanmadan, Mayıs' ta çiçeklenir. Taze yaprakları Haziran' da, kolayca delinebilecek durumdaki meyveleri Haziran ortasında ve olgunları ise Eylül'de toplanır. 25-30 m kadar yüksekliğe ulaşabilen, kışın yaprak döken gösterişli bir ağaçtır.

Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar tam kenarlı ve kuvvetli kokuludur. Drog elde etmek için yapraklar Haziran ve Temmuz aylarında toplanır, havadar ve gölgeli bir yere serilerek kurutulur ve ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu' da yabani olarak yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları tanen, eterli uçucu yağ, juglan (mantar hastalıklarına karşı etkili), C vitamini ve flavonlar içermektedir.