Bitkiler | Konular | Kitaplar

kanser

Nar Kabuğunun Faydaları


Mucizevi meyve nar ın kendisi, suyu, özelliklede kabuğu her derde deva..Kış aylarının lezzetli meyvesinşn faydaları okadar çok ki..Meyve ve meyve suyu olarak tüketilen narın kabuğunun, meme kanseri başta olmak üzere hemen hemen tüm kanser türlerini önleyici ve iyileştirici faydaları olduğu bildirildi.

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, narın insan sağlığına faydalarının saymakla bitmeyeceğini, bu nedenle de bol bol tüketilmesi gereken bir meyve olduğunu söyledi.

Kanser tedavisi için doğadan destek alın!

Her türlü derde derman olan bitkiler; kanser hastalığının tedavisinde de kullanılıyor. Organik çilek; tümörleri iyileştiriyor, papatya çayı ve yeşil çay bağışıklık sistemini güçlendiriyor, elma enfeksiyonu önlüyor
Kanser tedavisi gören hastalarda, bağışıklık sistemi son derece zayıftır. Bu nedenle hastaların, sebze ve meyve yemesi büyük önem taşır. Ama onların da uygun şekilde temizlemesi; meyve ve sebzelerin elma sirkeli suda 15-20 dakika bekletilmesi şarttır. Bunun yanı sıra hastaların enfeksiyon öncesi veya enfeksiyon esnasında diyetlerine dikkat etmeleri gerekir. Kanser hastalarının, tedaviyle birlikte şu yiyecekleri de tüketmesi büyük önem taşır:

Brokoli ve yeşil çay meme kanserinden koruyor!

Dünyacı ünlü kalp doktoru Mehmet Öz; Kanser Haftası nedeniyle, Digitürk'teki Home TV'de yayınlanan programında, hastalıktan korunma yolları hakkında önemli bilgiler verdi. İşte Öz'ün anlattıkları:
Domates, içerdiği yüksek likopen sayesinde karaciğer ve prostat kanseri riskini azaltıyor.
Ağırlıklı olarak yağ oranı yüksek gıdalarla ya da kırmızı etle beslenenlerin; kolon ve bağırsak kanserine yakalanma ihtimali yüksektir!

E VİTAMİNİ RİSKİ ARTIRIR
Karaciğer kanserini önlemek için sigaradan ve pasif içicilikten uzak durmak gerekiyor. Ayrıca araba camlarını açık tutarak yollardaki hava kirliliğini solumamak da önemli bir ayrıntı.

Hangi kansere hangi bitki...

Bazı bitki türlerinin, kanser türleri ile mücadelede etkili olduğu belirtilirken, biberiye, brokoli, dut, greyfurt, nar, üzüm ve yeşil çayın kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bildirildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Canfeza Sezgin'in kaleme aldığı ''Hangi Kansere Hangi Bitki?'' adlı kitap okurla buluştu.

Sezgin, kitabın ön sözünde, günümüzde kanser tedavisinin başarısının artırılması konusunda çok yoğun çalışmalar yapıldığını, araştırmaların önemli bir bölümünün ilaç geliştirme çalışmalarının oluşturduğunu belirterek, yeni ilaçların geliştirilmesinde karada ve denizde bulunan bitkilerden ve bitkilerde bulunan maddelerden faydalanıldığını vurguladı.

Kansere karşı süper brokoli

İngiliz bilim insanları, brokolideki kansere karşı mücadele edebilen glükofaranin maddesini artırarak "süper brokoli" geliştirdi

İngiltere'deki John Innes Merkezi ve Norwich Gıda Araştırmaları Enstitüsü'nden bilim insanları, 1983'te bazı kanser türleri ve çeşitli rahatsızlıklara iyi gelen glükofaranin maddesinin yabani bir brokolide bulunmasından yola çıkarak araştırma başlattı.

Brokolide bulunan ve sağlık için yararlı olan glükofaranin maddesini artırmayı amaçlayan bilim insanları, "Benef o r - te" adını verdikleri "süper brokoli"yi geliştirmeyi başardı. Normal bir brokoliden 3 veya 4 kat daha fazla glükofaranin içeren geliştirilmiş süper brokoli, İngiltere'de market raflarında satışa sunuldu.

'AZ PİŞİRİP YİYİN'

Kanser savaşçısı brokoli filizi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canfeza Sezgin, brokoli, özellikle de brokoli filizinin; meme, kalın bağırsak, prostat ve cilt kanserleri başta olmak üzere birçok kanserin önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğunu belirtti.

Canfeza Sezgin, brokoli filizinde yoğun olarak bulunan, antikanser özellik taşıyan doğal bileşenlerin başında gelen sulforafan isimli maddenin, kanserden korunmaya ve tedaviye yardımcı olabileceğine dair son yıllarda birçok bilimsel çalışma yayımlandığını söyledi.

Sezgin, ''350 meme kanserli kadında yapılan bir çalışmada brokoli, kıvırcık lahana, beyaz lahana ve karnabahar gibi gıdalardan zengin beslenen kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 50 azaltıldığı saptanmış'' dedi.

Böğürtlen kansere çare oluyor

Yapılan araştırmalar böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini gösteriyor.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, yapılan araştırmaların böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin büyümesini engellediğini ortaya koyduğunu bu nedenle kansere karşı böğürtlen tüketilmesinin faydalı olacağını söyledi.

Karadeniz, Ordu'da fındığın ya da kivinin yerine alternatif olarak üretimine başlanan böğürtleninin giderek yaygınlaştığını söyledi. Son yıllarda artan böğürtlen yetiştiriciliğinin dikkat çekici olduğunu ifade eden Karadeniz, Ordu'da yılda 4 ton böğürtlen üretildiğini, bu rakamın gelecek yıllarda artmasını umduklarını söyledi.

Kanser hücrelerini 24 saatte öldüren baharat

Çağımızın uzun ve zorlu bir sürece rağmen kesin tedavisi olmayan kanser hastalığı araştırmalarına göre Köri baharatında bulunan bir maddenin kanser hücrelerini öldürdüğü bildiriliyor.

Uzmanlara göre; köri baharatının elde edilmesinde kullanılan zerdeçalın içeriğindeki kurkumin maddesinin araştırmalarda yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğünün belirlendiği açıklanıyor.

Araştırma ekibi; kurkuminin kanserli hücreleri 24 saat içerisinde öldürmeye başladığını gözlemlediklerini belirtiyorlar.

Kurkumin maddesinin iyileştirici etkisi bilinmesiyle bu araştırma sonuçlarına göre kanser hastalıklarında yeni tedavilerin geliştirilmesi yönünde yardımcı olacağı belirtiliyor.

Vebaotu nun Faydaları

Irmak, dere ve orman kıyılarında yetişen bu bitki Kelotu olarak da biliniyor.Şapka büyüklügündeki yaprakları hafif dişlidir ve alt tarafları gri tüylerle kaplıdır.

Veba otu Salgın zamanlarında büyük faideler saglamış ve ateş düşürücü nitelige sahip olan kökü, çiçeklenme zamanından önce sökülür. Terletmeye yardımcı olan çayı, ateşlenme, soluk alma zorluğu, gut ve epilepsi (sara) hastalıklarında kullanılır. Gün boyunca, 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir. Büyük taze yaprakları, yalnızca burkulmaların ve yürüme sonucu ayakta olusan yaraların üstüne uygulanmakla kalmayıp, her tür kangren, habis çıban ve şiddetli yaralarda kullanılır.

Papaya Bitkisi

Papaya bitkisi tropikal bölgelerde yetişen büyük bir çalı yada küçük bir ağaçtır. Meyveleri kavuna benzediği için ona kavun ağacı da denmektedir. Meyveleri yaz aylarında iyice olgunlaştıktan sonra toplanır. Bitkinin boyu türlerine göre 1,2 – 3,6 m. arasında olabilir.Olgunlaşmamış papaya meyveleri; bazı ülkelerde (Güney Amerika) sebze olarak pişirildigi gibi salata olarakta tüketilmektedir.

Papaya meyvesi; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karoten (carotene – kansere karşı koruyucu bir madde) açısından oldukça zengin bir bitkidir. Fakat modern kullanımı, içerdiği bu vitamin ve minerallerin yanısıra, meyvelerinde bulunan bol miktardaki proteolitik enzimlerden (Proteinleri eriten ve sindiren enzimler: Papain, Papaya peptidase-A ) kaynaklanmaktadır