Bitkiler | Konular | Kitaplar

Kalbin reçetesi CEVİZ

Kalp sağlığınız için katı yağlardan fakir, sıvı yağlardan zengin yemekleri tercih etmelisiniz. Günde bir avuç ceviz kalbe iyi geliyor. Meyve, sebze ve balığı ise, sofranızdan eksik etmeyin. Sigara hayatınızda kesinlikle yer almamalı. Her gün tok karnına bir aspirin içmeyi de unutmayın

Kalbi korumak için ne yapmalı?
Kalbin düşmanı olan sigaradan uzak durun. Fazla kilolarınızdan kurtulun. Düzenli egzersiz yapın. Kolesterolünüzü düşürün. Bunların yanı sıra; genetik faktörler, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon da kalp hastalıklarının gelişmesinde etkili. Genetik faktörler için yapılabilecek bir şey yok. Ancak şeker hastalığı ve yüksek tansiyon için doktorunuza danışabilirsiniz.

Beslenmemiz nasıl olmalı?
Katı ve kızartma yağlardan fakir, tuz kullanımı kısıtlı, meyve, sebze ve balık ağırlıklı bir beslenme öneriyoruz. Et kullanımının kısıtlanmasında birtakım hatalara düşüyoruz. Genellikle kırmızı et yasaklanıyor. Aslında balık ile kırmızı et arasındaki kolesterol çok farklı değildir. Ancak balıkta bulunan omega yağ asitleri daha faydalı olduğu için balık tavsiye edilir. Ama yağsız, küçük miktarlarda kırmızı et yasak değildir. Tavuk kolesterol açısından fakir bir yiyecektir. Fakat tavuğun derisi bu açıdan sakıncalıdır. Sakatatlardan da uzak durulmalıdır.

Kalp için ne tip egzersiz yapılmalı?
Yürümek, bisiklete binmek ve koşmak gibi egzersizler yapılabilir. Kalp hastalıklarından korunmak anlamında bir reçete yazmamız gerekirse, günde yarım saat, hafif oranda terletecek şekilde yürüyüş yapmak idealdir. Günde yarım saat, iki - üç kilometre yürüyüş yapan bir kişinin kalp sağlığı açısından geleceği çok parlaktır.

Sigarayı bırakmanın kalbe yararı nedir?
Araştırmalara göre; sigara içen bir insanın içmeyen insana göre kalp krizine yakalanma riski iki kat fazladır. Sigarayı bırakan bir kişinin kalbi beş yıl sonra hiç sigara içmeyen bir insanın kalbiyle eşitlenir. Dolayısıyla kalp krizi geçirme riski de azalır. Ayrıca kişinin cildi, rengi, kokusu tamamen değişirken, akciğer, mesane, dil ve boğazda meydana gelebilecek hastalık riski azalır.

Yüksek tansiyon kalp sağlığını nasıl etkiler?
Atardamar içindeki basınca "tansiyon", atardamar basıncının normalden daha yüksek olmasına ise, "yüksek tansiyon" denir. Tansiyon yüksekliği, basınç fazlalığı nedeniyle damarlarda darbe yaratır. Ateroskleroz dediğimiz, halk arasında "damar sertliği" diye tabir edilen duruma sebep olur. Daha da önemlisi; beyin damarlarında tıkanmalara sebep olur. Yüksek tansiyon, kalp krizi, beyin felci, körlük, böbrek fonksiyon kaybı gibi geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açabilir.

Tansiyon nasıl düşürülür?
Doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisinin yanında kişi tansiyonu kontrol altına alabilmek için sigarayı bırakmalı, aşırı alkolden kaçınmalı, tuzu kısıtlamalı, egzersiz yapmalı ve kilo alımını engellemelidir. t t

Kolesterol neden önemli?
Kolesterol kanda belli proteinlerle taşınan bir yağ. Son 15 yıldır yapılan çalışmalara göre; kolesterol yüksekliği kalp damar sağlığı açısından bir risk faktörü. Kolesterol düşürüldüğünde riskler azalıyor.

Kolesterol ilaçları zararlı mıdır?
Dünyada en sık kullanılan ilaçlardan birisidir. Bu ilaçlar, kalp damar hastalığını önlemek açısından çok faydalıdır. Doktor nezaretinde, sürekli kullanılması gereken ilaçlardır. Toplumumuzda, bu ilaçların karaciğere dokunduğu konusunda çok ciddi bir önyargı var. Bu yanlıştır. Dünyada bugüne kadar kolesterol ilaçlarının karaciğere dokunduğuna dair hiçbir bulgu yok. Bu ilaçların doktora sorulmadan bırakılmaları yanlış bir yaklaşımdır.

Hangi vitaminler kalbe yararlı, hangileri zararlı?
A, C ve E vitaminin kalbe faydası olduğu kanıtlanmadı. Kalp sağlığı açısından, B dışında bir vitamin tavsiye etmiyoruz. Bunun dışında; günde bir tablet balık yağı kullanmak kalp için faydalıdır.

Aspirin kaç yaşında düzenli kullanılmaya başlanmalı?
30, en geç 35 yaşından sonra, her gün tok karnına bir bebe aspirini kullanmanın sakıncası yoktur. Aspirin, kalp hastalarının kesinlikle kullanması gereken bir ilaçtır.

Ceviz, badem, fındık faydalı mı?
Günde bir avuç ceviz yemenin bilimsel anlamda kalp sağlığı açısından faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Ceviz, fındık gibi besinler, içlerindeki yağın daha farklı olması nedeniyle, aşırıya kaçmamak şartıyla, kalp hastalığından korunmak açısından faydalı olduğunu düşündüğümüz şeyler.