Bitkiler | Konular | Kitaplar

Dişlerinizi kontrol ettirin bol bol balık ve ceviz yiyin

Altı ayda bir diş doktoruna gidin çünkü diş ve diş eti hastalıkları romatizmayı tetikler. Ceviz ve balıktaki Omega 3 yağ asitleri de romatizmaya karşı koruyucudur
Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Bağış, romatizmaya neden olan etkenler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi:

1 Ailesinde romatizma hastalığı olanlar dikkat etmeli. Genetik yatkınlık, romatizmanın oluşumunda rol oynuyor.
2 Fazla kilolarınızdan kurtulun. Fazla kilolar; bel ve bacaklara binen yükü artırıyor ve eklem harabiyetine neden oluyor.
3 Omega 3 ve Omega 6 dengesi romatizmal hastalıklar için çok önemlidir. Bu nedenle bol bol balık, yumurta, ceviz, keten tohumu ve semizotu tüketin.

GÜNDE 2 LİTRE SU İÇİN
4 Romatizmal hastalıklarda sağlıklı bir bağırsak florası çok önemlidir. Karında gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetleri olanların, bağırsak florasında bozukluk olma ihtimali yükseliyor. Günde en az 2 litre su için ve probiyotik kullanın.
5 Altı ayda bir dişlerinizi kontrol ettirin. Diş ve dişeti ile ilgili sorunlar romatizmada tetikleyici rol oynuyor.

SİGARADAN UZAK DURMALISINIZ
6 D vitamini takviyesi alın. Kemik dostu D vitamininin yetersizliği, kas ve iskelet sisteminde kuvvetsizliğe neden olur.
7 Hastalık aktifken, fazla hareket etmeyin.
8 Soğuk ve nemli ortamlardan kaçının. Soğuk ve nemli havalar, bazı romatizma türlerinde hastalığı artırıyor.
9 Sakın sigara kullanmayın. Sigara romatizma hastalarında eklemleri ve kasları oldukça etkiliyor. Ayrıca sigaranın toksik etkisi de bulunuyor.
10 Travmalara karşı da tedbirli olun.