Bitkiler | Konular | Kitaplar

Kansere karşı elma kabuğu

Flavonoid ailesine mensup olan kuersetin; akciğer kanseri riskini yüzde 51, mide kanserine yakalanma riskini ise yüzde 80 azaltıyor. Elma kabuğu ve pırasada bol miktarda bulunan madde, kolesterolü de düşürüyor
Amerika'da yapılan araştırmalar; ölümlerin çoğunun kardiyovasküler hastalıklara ve kansere bağlı olduğunu gösteriyor.

ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ
Kanserle ve kalp damar hastalıklarıyla savaşmada en etkili çözüm yollarını arayan bilim adamları; kuersetin maddesinin sağlıklı bir yaşam için çok yararlı olduğunu keşfetti. Flavonoid (meyve ve sebzelerde yüksek oranda bulunan sarı-beyaz pigmentler) ailesine mensup olan kuersetin; akciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 51, kolon kanseri olma riskini ise yüzde 32 oranında azaltıyor. Bu madde, özellikle sigara içen kadınların mide kanserine yakalanma ihtimalini de yüzde 80 azaltıyor. Ayrıca meme, prostat ve karaciğer kanserleriyle savaşta da etkili oluyor. Antioksidatif ve anti inflamatuar özellikler taşıyan kuersetin; hücre DNA'sını, kanseri tetikleyen tehlikeli mutasyonlardan koruyor. Kanser hücrelerinin çoğalmasını önlüyor. Bu arada kuersetin tümörlere doğrudan saldırmıyor, bunun yerine kanser hücrelerinin bölünmesini engelliyor.

VİRÜSLERE KARŞI KORUR
Pırasa, soğan ve elma kabuğunda bol miktarda bulunan kuersetin; yaşlanma etkilerini de geciktiriyor. Kolesterol seviyelerini düşürerek kardiyovasküler hastalıklara engel oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu tehlikeli bakteri ve virüslere karşı da koruyor.

SAĞLIKLI HÜCREYİ ÖLDÜRMEZ TOKSİK BİR ETKİSİ YOKTUR!
Kuersetin maddesi, kanserli hücrelerin büyümesini engelliyor ancak sağlıklı hücrelere bir zarar vermiyor. Bu nedenle toksik bir etkisi yoktur!
Kuersetinin günde üç kez, 200-400 mg. alınması öneriliyor. Emiliminin artması için proteolitik enzimler ile birlikte alınması öneriliyor.

INFLAMASYONU AZALTIR
İnsanlar üzerinde yapılan son çalışmalara göre; günde 4 gramlık tek doz veya bir ay boyunca günde 2 kez alınan 500 mg.'lık kuersetinin herhangi bir yan etki yaratmadığı görülmüştür. Bu nedenle bu maddenin güvenli olduğu söylenebilir.
Kuersetin özellikle kolon kanserine karşı çok yararlıdır. Kolon kanserinin sebepleri arasında genetik yatkınlık ve kronik inflamasyon vardır. Araştırmalar; kuersetinin bağırsaktaki yağ oksidasyonunu ve inflamasyon miktarını önemli ölçülerde azalttığını göstermektedir.

TÜMÖRÜ KÜÇÜLTÜYOR
Hayvanlar üzerinde yapılan farklı çalışmalarda ise kuersetin maddesinin; hem tümör sayısını azalttığı, hem de tümörün boyutunu küçülttüğü anlaşılmıştır.

MELANOMA KARŞI GÜNDE ÜÇ KEZ KURKUMİN TAKVİYESİ
Kanserle savaşta faydalı olan doğal ürünlerden biri de kurkumindir. Zerdeçal baharatının içinde bulunan kurkumin; anti-enflamatuar ve anti kanser özellikleri taşımaktadır.

KANITLANDI
Araştırmalar; kurkuminin kanser oluşumunun bütün evrelerinde yararlı olduğunu göstermiştir. Bu madde kansere neden olan nitrözaminlerin oluşumunu engelliyor. Glutatyon gibi kanserle savaşan bileşiklerin üretimini artırıyor. Karaciğerin, kansere neden olan bileşikleri detoksifiye etmesini kolaylaştırıyor. Tümörlerin gelişmesine neden olan siklooksijenaz enziminin aşırı üretimini de önlüyor. Kurkumin prostat, meme, deri, kolon, mide ve karaciğer kanserlerinde etkili. Melanomu (deri kanseri) olan ve standart tedavilere yanıt vermeyen 62 hasta üzerinde yapılan çalışma; bu maddenin ne kadar etkili olduğunu gözler önüne sermiş. Bu çalışmada; hastalardan, içinde yüzde 0.5 kurkumin içeren bir merhem kullanmaları istenmiş. 18 ay sonra, kanserli bölgedeki kaşıntının yüzde 50 ve lezyonun boyutunun ise yüzde 10 azaldığı görülmüştür. Kurkumin günde 1-3 kez, öğünler arasında, 200-400 mg. alınmalıdır.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ