Bitkiler | Konular | Kitaplar

Sağlıklı Kahvaltı Güçlü Hafıza

Sağlıklı Kahvaltı Güçlü Hafıza

Yeterli ve dengeli beslenmenin çocukların beyin performansı üzerinde etkisi büyük. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlayan öğrencilerde, dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü gelişiyor.
Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda tüketmeleri gerekiyor. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makama, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmeli. Çocukların kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, l kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmelerine özen gösterilmeli. Ayrıca, hastalıklara karşı dirençli olmaları ve sağlıklı gelişmeleri için her gün en az 5 porsiyon taze sebze-meyve tüketmeleri lazım. Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltı. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duyuyor.

Günde iki kez ara öğüne vakit ayrılmalı

Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma meydana geliyor. Bu nedenle, güne dengeli bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemli. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmeli. Peynir, taze meyve veya meyve suyu, birkaç dilim ekmek, l bardak süt çocuklar için kahvaltıda yeterli. Özellikle kaliteli protein ve zengin vitamin ve mineral içeriğinden dolayı haşlanmış yumurtanın sıklıkla tüketilmesi öneriliyor. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır. Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değildir. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekir. Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajsız satılan tost, simit, gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmeli.