Bitkiler | Konular | Kitaplar

0 kan grubu et yesin A'lar vejetaryen beslensin

1980'lerde keşfedilen kan grubuna göre beslenme, sağlıklı olmak ve kilo vermek isteyenler için alternatif bir diyet haline geldi. Bu beslenme düzenine göre 0 grubu et yemeli, A grubu ise vejetaryen beslenmeli

Son günlerin en trend diyetlerinden biri kan grubuna göre beslenme... 1980'li yıllarda Dr. James D'Adamo, aynı tür beslenme düzeni karşısında bazı hastalarının kilo verdiğini, bazı hastalarının ise kilo aldığını fark edince bir araştırma yaptı. Bu araştırma, kan gruplarının beslenme modelinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koydu. D'Adamo, 1990'ların başında 'Bir İnsanın Gıdası Başkası İçin Zehir Olabilir' adlı bir kitap da yazdı. Bu kitabın ardından kan gruplarına göre beslenme hakkında birçok kitap daha yazıldı. Ancak bu beslenme şekli bilimsel bir yöntem olarak kabul edilmediği için hâlâ tartışılıyor. İşte D'Adamo'nun geliştirdiği sisteme göre O, A, B ve AB gruplarının uyması gereken kurallar:

O grubu
Kırmızı et, balık ve sebze yiyin!
Avcı ve toplayıcı bir karaktere sahip olan 0 grubu için taş devri diyeti uygundur. Bu kan grubuna sahip olanlar bol bol av hayvanı, meyve ve sebze tüketmeli! Ter atıcı egzersizler yapmalı... Yasaklar: Buğday, mısır, mercimek, patates, süt ve süt ürünleri... Mutlaka yemesi gerekenler: Yağsız kırmızı et, özellikle koyu yeşil renkli sebzeler, balık, hindi, tavuk ve meyveler. (Portakal, mandalina ve kivi gibi yüksek asitli meyveler hariç.) Öğün sayısı: Günde üç öğün yemeli ve öğün atlamamalı. 0 grubunda ara öğün şart değildir. Fazla karbonhidrat tüketilmediği için kan şekeri dengeli seyreder. İçecek: Gazlı içecekler, siyah çay ve kahve içilmemeli. Kırmızı şarap ve yeşil çay serbest.

A grubu
Domates yasak mercimek serbest
A grubu yerleşip, tarıma geçilmesiyle çoğalıyor. Bu kan grubuna sahip olanlar, kırmızı etten uzak durmalı, günde en az bir porsiyon karbonhidrat almalı. Genel olarak sebze ağırlıklı beslenmeli. Yoga ve pilates gibi rahatlatıcı egzersizler yapmalı. Yasaklar: Domates, biber, patlıcan, patates. Mutlaka yemesi gerekenler: Mantar, soya fasulyesi, mercimek. Öğün sayısı: 6 öğünden oluşan bir beslenme şekli idealdir. A gruplarının mide asidi daha az olduğu için hayvansal proteini sindirmekte zorlanırlar. Bu nedenle az ve sık yerlerse kendilerini daha rahat hissederler. İçecekler: Kırmızı şarap tavsiye edilir. Siyah çay yerine yeşil çay tercih edilebilir. Günde iki fincan kahve de yararlı olur.
Meyveler: Muz, portakal ve mandalina yerine greyfurt tercih edilebilir. Limon yararlıdır. Bir bardak suya bir limonun suyunu sıkıp güne başlamak çok yararlı olacaktır.

B grubu
B grubu için süt ürünleri yararlı!
B grubu tarımın ve av hayvanının kısıtlı olduğu Himalaya bölgesinde ortaya çıkıyor. Dolayısıyla süt ve süt ürünlerinden en fazla yarar sağlayan gruptur. B grubundan olanlara da A grubu gibi meditasyon ve yoga yararlıdır. Yasaklı gıdalar: Tavuk, domates, mercimek, mısır. Mutlaka yenmesi gerekenler: Süt ve süt ürünleri, kuzu eti, bol sebze ve meyve. Öğün sayısı: Üç öğünle idare edebilirler. Meyveler: Narın dışında tüm meyveler tüketilebilir. İçecekler: Yeşil çay, kırmızı şarap ve bira içilebilir.

AB grubu
Yarı vejetaryen beslenme düzeni
AB kan grubu, A ve B grubunun karışmasıyla ortaya çıkıyor. B grubunun Himalaya'dan dünyaya yayılmasıyla birlikte bu kan grubu çoğalıyor. Vetejaryen beslenme ve rahatlatıcı egzersizler tercih edilmeli. Yasaklı gıdalar: Dana etinden uzak durmaları gerekiyor. Hindi dışında bütün kanatlılar ile kuru fasulye yasaktır. Mutlaka yenmesi gerekenler: Süt ürünleri ve sebze tüketilmeli, yani yarı vejeteryan beslenme türü uygulanmalı. B grubundan farkı ise AB'lerin, yağsız süt ürünlerini tercih etmesi gerekiyor. Meyveler: Nar tavsiye edilmiyor. Greyfurt, limon, erik, kiraz, vişne, incir yararlı meyveler arasında... İçecekler: Yeşil çay.

BU REJİMLE TANSİYONUM DÜZELDİ VE 12 KİLO VERDİM
56 yaşındaki yüksek mühendis Yaman Akalın, tam 12 yıldır uyguladığı kan grubu diyetiyle nasıl tanıştığını ve faydalarını anlattı:

1997'de bana yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, hipoglisemi ve kronik yorgunluk teşhisi konuldu. Doktorların verdiği rejim kilo almama yol açtı. Bu yüzden ben de beslenme modelleri arasında bir arayışa başladım. Kan grubu diyetini 1999'da bir arkadaşımdan duydum. Bana, "Sen 0 grubu kana sahipsin, senin et yemen gerekli" dedi.

Tam tersini yaptım
Bunun üzerine internette bir arama yaptım ve 'Kan Grubu'na Göre Beslenmek' adlı kitabı getirttim.

Bana önerilen klasik rejimde "Kırmızı et ve yağ yeme, tam tahıl tüket" deniliyordu. Ama kan grubu diyetine göre bu söylenenlerin tam tersini yapmam gekeriyordu. Mesela zeytinyağı, bol sebze, balık, yumurta ve yüksek protein tükettim, süt ürünlerinden uzak durdum.

İki hafta içinde müthiş bir hafiflik, enerji artışı, sindirim sistemimde rahatlama gördüm. Bir ay içinde tansiyonum normale döndü. Altı ay içinde de toplam 12 kilo verdim. Şu an 56 yaşındayım ve çok sağlıklıyım.

HERKES AĞIRLIĞININ YÜZDE 3'Ü KADAR SU TÜKETMELİ!
Kan grubu diyetinin en önemli özelliği sağlıklı beslenmeye yönelik bir rejim olması... Yani bu diyet sistemi hızlı kilo vermek için hiç uygun değil... Öte yandan bu beslenme şekline göre her dört grubun serbest olarak tüketebileciği gıdalar da var:

Sebze ve meyve bütün kan grupları için yararlı. Ancak bir tek B ve AB grubunun nardan uzak durması gerekiyor.

Rafine edilmemiş deniz tuzu kullanmak mineral açısından zengin olduğu için çok faydalıdır.

Yumurta günde bir tane yenebilir.

Herkes vücut ağırlığının yüzde 3'ü kadar su içmeli! Mesela 60 kilo olan biri günde 1.8 litre su tüketmeli...

ESRA TÜZÜN