Bitkiler | Konular | Kitaplar

Ağrılar için E ve A vitamini

Bazı kanser türlerinde uygulanan radyasyon tedavisi sırasında A ve E vitamini alınmalı. Bu vitaminler iltihaplanma riskini ve ağrıları azaltıp yaşam kalitesini artırıyor

Radyasyon tedavisi gören kanser hastalarının, tedavinin yan etkilerinden daha az etkilenmeleri için beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekiyor. Yapılan çeşitli çalışmalar; A vitamininin ön maddesi olan beta-karotenin, radyasyon tedavisi gören hastalarda anlamlı faydalar sağladığını gösteriyor. A vitamini; tedaviden sonra oluşabilecek iltihaplanma riskini azaltıyor, hekimlere daha yüksek dozlarda radyasyon uygulama olanağı veriyor. Yapılan bir araştırma; radyasyon tedavisi uygulanan hastalara günlük verilen 75 mg.'lık beta-karoten desteğinin, şiddetli ağız iltihaplarına engel olduğunu gözler önüne seriyor. Öte yandan A vitaminin sağ kalma oranını artırdığı görülüyor.

KÜRE DEVAM EDİLMESİ GEREKİR
Biz hekimler; radyasyon tedavisinden en az bir hafta öncesinden itibaren 10 bin IU'luk A vitamini veya 75 mg.'lık beta karoten alınmasını tavsiye ediyor. Bir haftalık kullanımın ardından da 5 bin IU'luk A vitamini desteğine devam edilmeli. C vitamini de radyasyon tedavisi sırasında yarar sağlıyor. Yapılan özel bir çalışmada; ışın verilen 50 kanser hastasına, günde 1'er gramlık beş doz C vitamini, diğer gruba da plasebo veriliyor. C vitamini alanların, tedaviye yüzde 45-63 oranlarında daha fazla yanıt verdiği gözleniyor.

YARA RİSKİNE KARŞI E VE C VİTAMİNİ KÜRÜ
E vitamini, radyasyonun neden olduğu fibrozis riskini (aşırı yara oluşumu) azaltıyor, iltihaba iyi geliyor. Illinois Loyola Üniversitesi Tıp Merkezi'nde gerçekleştirilen bir çalışmada; C vitamini ile birlikte verilen E vitamininin; rektum bölgesindeki ağrıyı azalttığı görülmüş. Bu araştırmaya; radyasyon tedavisinin ardından rektum kanaması, ağrısı ya da dışkılayamama şikayeti olan 20 hasta katılmış. Bu hastalara günde üç kere 400 IU E vitamini ve günde üç kez 500 mg. C vitamini verilmiş.

KÖPEKBALIĞI YAĞI YARARLI!
Alkil-gliseroller, köpekbalığı yağında bulunan bileşiklerdir. Yüksek düzeyde A ve D vitamini içeren bu bileşikler, radyasyonun neden olduğu lökopeniyi (lökosit sayısının azalması) engelliyor. Ayrıca bağışlık sistemini güçlendirip sağ kalım oranını da artırıyor. Radyasyonun zararlı etkilerinden korunmak için, tedaviden en az bir hafta önce günde bin 200 mg'lık bir dozaj öneriyoruz. Normal beyaz kan hücresi sayımları elde edilene kadar da, günde 600 mg'lık dozlarda devam edilmeli.

FESLEĞEN YAN ETKİLERİ AZALTIR
Kurkumin ve kuersetin maddeleri, sağlıklı hücreleri radyasyon tedavisinin zararlı etkilerinden koruyor. Kuersetin; baş ve boyun kanserlerinde, radyasyondan kaynaklanan deri hasarını azaltıyor. Baş ve boyun kanserlerinde günde 200 mg. kuersetin kullanılmalı. Radyasyon ile tedavi edilen diğer kanser türlerinde ise 200 mg. kurkumin takviyesi yapılmalı. Bu desteklere son radyasyon tedavisinden sonra, en az bir ay daha devam edilmesi gerekiyor. Öte yandan fesleğen, bergamut, maydonoz ve kereviz gibi bitkiler de bu sürecin hafif geçirilmesinde ve yan etkilerin azaltılmasında önemli rol oynuyor.

MELATONİN HORMONU ÖMRÜ UZATIYOR!
Gıda takviyesi olarak da alınabilen melatonin hormonu, radyasyon tedavisi gören hastalarda önemli yararlar sağlıyor. Bir çalışmada; altı ay ömür biçilen 30 beyin kanserli hastaya, radyoterapiyle birlikte 20 mg. melatonin verilmiş. Bir yılın sonunda ise melatonin hormonu kullanan 14 hastadan 6'sının hayatta olduğu görülmüş.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ