Bitkiler | Konular | Kitaplar

Hangi mevsimde ne yemeli?

OCAK
Elma , Nar, Portakal, Armut, Greyfurt Kereviz, Lahana, Brüksel Lahanası, Brokoli, Havuç, Pırasa, Karaturp, Kırmızı Turp, Pazı ve Ispanak Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop , minekop, tekir, kırlangıç bolca avlanır. Midye mevsimi başlamıştır.

ŞUBAT
Elma, Portakal, Armut, Greyfurt, Ayva, Muz Kereviz, Lahanak, Brüksel Lahanası, Brokoli, Havuç, Pırasa, Ispana, Karnabahar, Hindibağ, Pancar ve Frenk Soğanı Kalkan mevsimi başlar ve mayıs sonuna kadar devam eder. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Tekir bol çıkar. Gümüş balığı, kefal, derepisisi ve midye lezzetini korur.

MART
Elma, Muz Havuç, Pırasa, Ispanak, Kırmızı Turp ve Brokoli Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar.

NİSAN
Can Erik Taze Soğan, Taze Sarımsak, Taze Kekik, Kuşkonmaz ve Bakla Mercan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar.

MAYIS
Çilek, Yeşil Erik, Malta Eriği, Dut Bakla, Taze Soğan,Taze Sarımsak, Enginar, Semizotu, Domates, Salatalık, Madımak ve Ebegümeci Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç, kırlangıç, iskorpit zevkle yenir.

HAZİRAN
Yeşil Erik, Malta Eriği, Dut, Kiraz, Şeftali, Kayısı Enginar, Domates, Salatalık, Taze Soğan, Taze Sarımsak, Taze Fasulye, Çalı Fasulyesi, Bezelye, Kabak, Sivri Biber, Semizotu, Rezene, Marul, Asma Yaprağı, Dereotu, Dolmalık Biber, Taze Patates En verimsiz aydır çünkü bu ayda balıklar geçici olarak Karadeniz e göç ettiğinden az tutulur.

TEMMUZ
Kavun, Karpuz, Sarı Erik, Vişne, Ahududu, Şeftali ve Kayısı Kum Havucu, Patlıcan, Barbunya, Taze Fasulye, Çalı Fasulyesi, Bezelye, Kabak, Sivri Biber, Semizotu, Dereotu, Dolmalık Biber Sardalyanın mevsimidir. Ekim ayının sonuna kadar devam eder. Tekir, barbunya lezzetini korumaya devam eder.

AĞUSTOS
Kavun, Karpuz, Şeftali, Kayısı, Üzüm, İncir, Mürdüm Eriği, Kırmızı Erik, Vişne ve Böğürtlen Domates, Salatalık, Sivri Biber, Patlıcan, Barbunya Fasulyesi, Dolmalık Biber, Taze Fasulye, Kabak, Çarliston Biber, Mısır ve Salçalık Biber Çingene palamudu mevsimi başlar. Sardalya, kılıç , mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir.

EYLÜL
Mürdüm Eriği, Karpuz, Kavun, Üzüm, İncir, Fındık Patlıcan, Dolmalık Biber, Mısır, Barbunya Fasülyesi, Kabak, Salçalık Biber, Mantar, Pazı Saldalya, lezzetini korumaya devam eder. Palamut irileştiğinden çeşitli yemekleri yapılır. Lüfer, kalyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.

EKİM
Armut, Üzüm, Elma, Muz, Mandalina, Greyfurt, Fındık, Ceviz Mantar, Ispanak, Yerelması, Pırasa, Lahana, Karnabahar, Havuç, Kırmızı Turp, Kıvırcık Salata Geçici balıkların yazın Karadeniz de beslenip Marmara'ya dönmeye başladığı aydır. Bu nedenle bu ayda her çeşit balık bollaşmaya başlar.

KASIM
Üzüm, Elma, Muz, Mandalina, Nar, Armut, Greyfurt, Kivi, Trabzon hurması, Ceviz, Kestane Balkabağı, Lahana, Kereviz, Pırasa, Yerelması, Havuç, Ispanak, Pazı Ekim ayındaki bolluk ve lezzet devam eder. Pisi balığının en nefis olduğu zamandır. Torik akışa başlar, lakerdası yapılır.

ARALIK
Elma, Mandalina, Portakal, Nar, Armut, Muz, Kivi, Greyfurt, Ayva, Trabzon Hurması ve Kestane Balkabağı, Lahana, Brüksel Lahanası, Kara Lahana, Pırasa, Pazı, Karnabahar, Ispanak, Kereviz, Havuç ve Yerelması Uskumru, lüfer, torik, palamut yağlı olduklarından her türlü yemekleri yapılır. Tekir boldur , hamsinin de lezzetli olduğu bir dönemdir.