Bitkiler | Konular | Kitaplar

'Limonlu mu sirkeli mi?' demeyin, turşu kurun!

Yiyecekleri saklama ihtiyacından doğan turşu, son zamanlarda Anadolu'da sofra kültürünün çeşitliliğini ortaya koyuyor.

Salatalık, acur, lahana ile başlayan turşu furyası meyvelere sıçradı; badem, kiraz, kızılcık 'bu da olmaz ki' diyeceğiniz yumurtaya kadar uzandı. Üstelik turşunuzu yemek için aylarca beklemeye de gerek yok artık. Akşam kurduğunuz turşuyu ertesi gün gelecek misafi-rinize ikram edebilirsiniz.


Soframızın süsü ağzımızın tadı, şimdi turşu zamanı
Kış hazırlıkları bütün hızıyla devam ediyor. Kimi reçel kaynatıyor, salça yapıyor; kimi konserve kuruyor, erişte kesiyor; kimi de yufka açıyor. Yörelere göre değişen kış hazırlıkları içinde öyle bir yiyecek var ki, her yerde, her evde listenin en başında yer alıyor. Sonu gelmez tartışmaların da odağı sofralarımızın ekşi tadı turşudan bahsediyoruz. Kimi 'En iyi nasıl yapılır?' kimi de 'Sirke ile mi limonla mı kurulur?' sorusunun cevabını arıyor yıllardır. Öyle ki Yeşilçam'ın duygu yüklü aile komedisi Neşeli Günler'e de konu olmuştu, Adile Naşit ile Münir Özkul'un 'turşu kavgası'. Filmi izleyenleri gülümsetse de turşucuları kızdıran soruların cevabı hâlâ bilinmiyor.

Bütün bunlar bir yana insanların yiyeceklerini saklama ihtiyacından doğan turşu, son zamanlarda Anadolu'da sofra kültürünün çeşitliliğini de yansıtmaya başladı. Salatalık, acur, lahana ile başlayan turşu furyası meyvelere sıçradı; badem, kiraz, kızılcık 'Bu da olmaz ki!' diyeceğiniz yumurtaya kadar uzandı. Üstelik turşunuzu yemek için aylarca beklemeye de gerek yok artık. Akşam kurduğunuz turşuyu ertesi gün gelecek misafirinize ikram edebilirsiniz. Biz de, hazırlıkların hızla devam ettiği şu günlerde, evde yapmak isteyenler için 'turşu kurmanın püf noktalarını' hatırlatalım, birkaç yeni tarif önerelim, 'Yok, ben turşu kurmayacağım satın alacağım.' diyenler için de mekan sunalım istedik.