Bitkiler | Konular | Kitaplar

Kayısının Faydaları, Kayısı Çekirdeğinin Yararları

Kayısının Faydaları Nelerdir? Kayısının Çekirdeğinin Yararları Nelerdir?

1- Kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır

2 – Karaciğerdeki tahripleri onarır.

3 – Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında rolü büyüktür.

4 – Kan yapımını artırarak, kansızlığı engeller.

5 – Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır

6 – Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesini engeller, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesine yardımcı olur.

7 – Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır

8 – Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar Klinik ölümündeki reanimasyon çalışmalarında kalbin uygulamaya cevap vermesinde etkili olur

9 – Kayısının potasyumca zengin, sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi karotence zengin olması insan beslenmesinde kayısıya çok önemli değer kazandırmaktadır.

10 – Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel güce katkısı vardır.

11 – Dişlerin daha sağlam olmasında rol oynar.

12 – Yorgunluğu alır.

13 – Beslenme problemi olan yaşlıların potasyum eksikliğine bağlı depresyon sorunlarının giderilmesinde de çok yararlıdır.

14 – Gırtlak iltihabına ve astıma iyi gelir. Astımda balgam söktürücü özelliğe sahiptir.

15 – Kabızlığı önlüyor.

16 – Gece körlüğünü önler.

17 – Yaşlanma etkilerine karşı vücudu korur.

KAYISININ ÇEKİRDEĞİ ÇOK FAYDALIDIR.

Yerli kayısı çeşitlerinin çekirdeklerinin içi tatlı olurken, yabancı ve zerdali formundaki kayısıların çekirdeklerinin içi ise çoğunlukla acı olmaktadır. Kayısı çekirdeklerinin tatlı olanları çerez olarak tüketilmekte iken, acı olanlar kozmetik ve ilaç sanayinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kayısı çekirdeğinin tohumundan ve kabuğundan badem yağı, yemeklik yağ, aroma esansı gibi maddeler elde ediliyor.

Kayısı çekirdeği kabuk ve içten meydana geliyor. Meyve toplam ağırlığının %12′sini oluşturan çekirdek içi bileşiminde Glikozit, Amigdalin, Nişasta, Yağ ve benzeri maddeler bulunmaktadır. Çekirdek içi (tohum) alındıktan sonra, geriye kalan kabuk yakacak maddesi olarak kullanılıyor. Her derde deva olan kayısının acı çekirdeğinin de ilaç özelliği var. Avrupa’nın bazı ülkelerinde özellikle İngiltere’de doktorlar şeker hastalarına acı kayısı çekirdeğini bir ilaç gibi reçete ediyorlar.
Kayısının Faydaları