Bitkiler | Konular | Kitaplar

Aktarlarda kış yoğunluğu

Soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara yakalanan birçok kişi, doğal tedavi imkanı sunan aktarlara koşuyor.

KONYA - Aktarlar, müşterilerine öncelikle hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendirici çörek otu, zencefil, pekmez ve bal öneriyor. Soğuk algınlığına bağlı rahatsızlıklara yakalanan hastalara ise Çin yağından ayva yaprağına, kuşburnudan hatmi çiçeğine kadar birçok alternatif sunuluyor.

Özellikle bu yılın kış aylarında, fazla kar yağışının olmaması ve buna bağlı olarak hastalıklara yol açan birçok mikrobun havada aktif halde bulunması nedeniyle çok sayıda kişi, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bazı rahatsızlıklara yakalanıyor.

Uzmanlar, bu tür rahatsızlıklarda öncelikle bir doktora başvurulması ve verilen ilaçlarla tedavi yöntemlerinin uygulanmasını öneriyor. Birçok kişi de doktorların verdiği ilaçların yanında doğal yoldan bitkilerle tedaviyi olmayı tercih ediyor.

Konya Mısır Çarşısı’nın sahibi Ziraat Mühendisi Mustafa Çalışkan, kışın hastalanan herkesin öncelikle bir doktora görünmesi gerektiğini söyledi.

Kış aylarında kendilerine gelen sağlıklı ya da hasta kişilere doğal yoldan birçok bitki sunduklarını ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti:
“Bizde öncelikli anlayış kış aylarında hasta olmamak. Bunun için önleyici tedbirler almak gerekiyor. Buna göre, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi küçük rahatsızlıkları önleyici bağışlıklık sistemini güçlendiren bazı öneriler sunuyoruz. Sağlıklı kişilere kuvvet veren çörek otu, ceviz yaprağı, fındık burcu, gribal enfeksiyonlara karşı dayanıklılığı artıran zencefil, andız pekmezi ve bal gibi ürünleri öneriyoruz.”

Çalışkan, önleyici tedbirlerin yanı sıra özellikle gribal enfeksiyona bağlı hafif öksürük ve burun tıkanıklığına karşı da doğal birçok bitkinin tedavi edici özellikte olduğunu bildirdi.

Çalışkan, kendilerine gelen hastalara, üst solunum yolu enfeksiyonu ve öksürük için göğüs yumuşatıcı, öksürük ve bronşitte rahatlatıcı etkiye sahip hatmi çiçeği, ıhlamur, ateş düşürücü ve yatıştırıcı özelliği olan ayva yaprağı, C vitamini deposu kuşburnu, iştah açıcı, göğsü yumuşatan, gribe iyi gelen ve balgam söktüren meyan kökü çayı gibi birçok alternatif sunduklarını kaydetti.
BÜTÇEYE GÖRE FİYATLAR VAR
Çin yağına talebin de fazla olduğunu belirten Çalışkan, “Çin yağı koklandığında nefesi ve burun tıkanıklığını açıyor, baş ağrısına iyi geliyor. Nane yağından yapılan bu ürün, 2 farklı şişede, 6,5 ile 19 YTL arasında satılıyor” dedi.

Kış ürünlerinden çörek otunun 7, zencefilin 15-20, pekmezin 4-6, hatmi çiçeğinin 20, ıhlamurun 35, ayva yaprağının 25, kuşburnunun 15 ve tarçının 10 YTL’den satıldığını belirten Çalışkan, şunları söyledi:
“Bunlar kilo ile alınmıyor. Sadece birkaç kez demlenecek ölçüde alınıyor. Bu yüzden bu ürünleri düşük ve orta gelirli aileler alıyor. Bir de bunların onlarca bitkinin karışımından elde edilen kış ürünleri var. Macun da denilen bu ürünlerin fiyatı 50 YTL’ye kadar çıkıyor. Bu ürünlerden sabah akşam bir çay kaşığı bile yemek, hastalıklara karşı direnci artırıyor.”