Bitkiler | Konular | Kitaplar

Yeşil çay Zencefil Isırgan

Salatanıza serpiştirdiğiniz bir tutam ot sizi kanserden korurken, 1 fincan bitki çayı yorgunluğunuzu alabilir. Baharat olarak kullandığınız bitki tohumları, umulmadık şifalar verebilir....

İnsanlık, tarih boyunca bitkilerle beslenmiş, "bitkilerin şifası"na başvurmuş ve bitkilere dayalı tecrübesini biriktirmiş. Bundan dolayı da tarihte nice Lokman Hekimler yer almıştır. Yapılan kazılarda, Hititler'den kalma tabletlerde; meyan kökü, adamotu, badem, defne, mazı, sarımsak, üzerlik, haşhaş gibi bugün de bilinen pek çok tedavi edici bitkinin ilaç olarak kullanıldığı görülmüş. Bitkiler canlılığın hayati özüdür. Bu nedenle, "şifalı bitkiler" yerine "bitkilerin şifası" ndan söz etmek daha doğru olur. Her bitkide potansiyel olarak "şifa" mevcuttur. Binlerce yıl boyunca tedavi amacıyla faydalanılan bitkiler, bugün de modern eczacılığın kullandığı hammaddelerin temelini oluşturuyor. Yapılan araştırmalar, bitkilerin sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Doğanın armağanı olan bitkiler, menopozdan bitkinliğe, soğuk algınlığından cinsel problemlere, hatta kanser gibi ölümcül hastalıklara karşı da koruyucu bir role sahip.

UZMANA DANIŞMAYI UNUTMAYIN
Dünyada 1 milyondan fazla bitki türü bulunuyor. Bunlar arasında insana şifa verenler olduğu kadar, yanlış kullanıldığında ölümcül sonuçlara neden olanlar da var. Hangi bitkinin nasıl kullanılacağını uzmanlara sorduk. Atalardan gelen bilgilere dayanan bazı halk ilaçlarını günlük rahatsızlıklarda kullanmanın yararlı olabileceğini belirten uzmanlar, tedavi konusunda hiçbir eğitimi olmayan kişilerce verilen reçetelerin yarardan çok zarar getirebileceğini söylüyor. Bitkilerin, onu bilenlerin elinden şifa verdiği unutmayın.