Bitkiler | Konular | Kitaplar

Mideniz için ilaç gibi bitki: Ebegümeci

Ebegümeci başta olmak üzere, ısırgan otu, alnısafa gibi bitkiler, mide rahatsızlıkları için bire bir...

Midenin dostu ebegümeci

Birçok çeşidi bulunan mide rahatsızlıklarında, tıbbi tedavinin yanı sıra şifalı bitkiler de faydalar sağlıyor. Isırgan otu, aynısafa ve ebegümeci; en etkilileri olarak sayılabilir....

Mide rahatsızlıkları; mide asidi, mide basıncı, mide büyümesi, mide kanaması, mide kanseri, mide krampları, gastrit (mide mukoza iltihabı), mide şişkinliği, mide ülseri, mide yanması, mide zayıflığı gibi çeşitlilikler gösteriyor. Bundan dolayı tedavilerin de mide rahatsızlığının teşhisi konulduktan sonra uygun şekilde yapılması gerekiyor.

ÜLSERİN NEDENLERİ

Stres (hızlı yaşam biçimi, ruhsal baskılar, çatışmalar), sigara alışkanlığı, yapısal nedenler (ince yapılı olmak), kronik karaciğer veya akciğer hastalıkları, kronik açlık ve hormonsal etkenler, mide ülserinin nedenleri arasında yer alıyor. Mide ülseri çeken kişinin, midesini korumak ve rahatlatmak için, uygun bir beslenme diyetine kesinlikle uyması gerekiyor. Ülser tedavisinin yanı sıra şifalı bitkilerden yararlanmak da ağrılar ve midenin rahatlaması için büyük faydalar sağlıyor.

* Isırgan otu: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş ısırgan otu çayı, haftalar boyunca sürekli içilebileceği için, uzun süreli tedavi kürlerine çok uygun bir bitkidir.

* Ebegümeci: Mide ülserinde, taze ebegümeci yaprakları ve kaba öğütülmüş arpa ile hazırlanan bir çorba çok yararlıdır. Önce arpa çorbası pişirilir ve sonra, ince kıyılmış taze ebegümeci yaprakları çorbanın üstüne serpiştirilir.

* Aynısafa: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçek yaprağı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan yudumlanır.

* Kuş ekmeği: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2 bardak taze demlenmiş çay, soğutulmadan yudumlanır.

* Bitki karışımı: 100 gr karakafes otu kökü, 50 gr aynısafa çiçeği ve 50 gr kuş ekmeği, ince kıyılmış olarak harmanlanır. Yarım tatlı kaşığı bitki karışımı, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş çay, sıcak olarak yudumlanır.

* Mide asidine karşı eğir kökü
Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış eğir kökü, bir bardak soğuk suda 10- 12 saat bekletildikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Her öğünden önce ve sonra bir yudum çay içilir. Yani toplam olarak günde 6 yudum eğir kökü çayı içilir ve bu da bir bardağa eşittir. Daha fazla içilmemelidir! Çayın hep sıcak kalabilmesi için, önceden ısıtılmış bir termosta muhafaza edilmesi yararlı olur.

MİDE BASINCINA KARŞI

* Mayıs papatyası: Yarım tatlı kaşığı mayıs papatyası, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak iki dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

* Civanperçemi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Sabahları ve akşamları birer bardak taze demlenmiş civanperçemi çayı soğutulmadan yudumlanır.