Bitkiler | Konular | Kitaplar

Doğru beslenme ile genç kalmanın sırları

Sebze ve meyvelerle alınan antioksidanlarla zenginleştirilmiş bir beslenme düzeni ile serbest radikallerin oluşturduğu hücre yaşlanmasının etkilerini azaltabilir, süreci lehimize değiştirebiliriz.

Görme bozuklukları için...

Yaşlanma ile göz çevresini saran kaslarda,göz kapağı ve çukuru çevresindeki dokularda sarkmalar olur. Retina tabakasında sertleşir. Gözün duyarlılığı ve netlik azalır. A vitamini, C vitamini, E vitamini, çinko, selenyum, folik asit genel sağlık için gerekli ama özellikle göz sağlığı için yararlıdır. Lahana, havuç, bezelye, ıspanak diğer yeşil yapraklı sebzeler, marul, şalgam, brokoli ve tüm beta-karotenler ile et, süt, yumurta ve deniz ürünleri göz sağlığınız için beslenmenizde yer almalıdır.


Yaban mersini:

C vitamini içeren yabanmersini aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır. Ona koyu rengini veren madde serbest radikalleri yok ederek toksinlerin dışarıya atılmasını kolaylaştırıyor. Göz yorgunluğunu giderdiği, şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engellediği bildirilmektedir.

ANTİOKSİDAN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

A Vitamini: A Vitamini göz sağlığını destekler. Kayısı, havuç, domates, portakal, ıspanak, brokoli, şeftali, lahana gibi yeşil-sarı sebze-meyveler, karaciğer, balık, süt ve yumurta en zengin A vitamini kaynaklarıdır.

C Vitamini: Vücudun direncini artırıp organların genç kalmasına yardımcı olur. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, maydonoz, yeşil biber, ıspanak, asma yaprağı, brokoli gibi yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, kızılcık, kuşburnu ve kiraz da yoğun olarak bulunur.

E Vitamini: E vitamininin de antioksidan olarak kullanılmasında vücut için önemli katkılar vardır. Bitkisel sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı, mısırözü yağı, ceviz, badem, kuru baklagiller en iyi kaynaklardır.

Çinko: Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, yaraları iyileştiriyor. Et, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri ve balık gibi hayvansal gıdaların hepsi çinkodan zengindir.

Selenyum: Güçlü bir antioksidan olan selenyum; hücreleri korur. En çok patates, yumurta, ay çekirdeği ve baklagillerde, sarımsakta, ayrıca sakatatlarda, balık ve deniz ürünlerinde bulunur.

Beta-Karoten: Genellikle tatlı patates, havuç, bal kabağı ve kayısı gibi turuncu sebze ve meyvelerin ve yeşil yapraklı sebzelerin büyük bir kısmında, ıspanak, brokoli, turp, şalgamda bulunur.

Likopen: Yoğunlukla domates, karpuz, pembe greyfurt ve kayısıda bulunur.

Lutein: Havuç, brokoli, kivi, ıspanak, domates, biber ve daha pek çok yiyecekte bulunur.

İşitme değişiklikleri için...

D vitaminleri en çok balık ve karaciğerde,süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde,soya fasulyesi, fıstık, ceviz, lahana, brokoli,sardalye ve alabalık, kurutulmuş meyveler, tatlı badem ve kuru baklagillerde bulunur.

Tat duyusunda değişiklik için

Folik Asit ve Folat: Bu vitaminin yetersizliğinde dilin görünümünde değişmeler,kırmızılık görülür kuru baklagillerde ve özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Ispanak, maydanoz, baklagiller, yumurta sarısı, fındık, ceviz, badem, kavun, lahana, brokoli, pancar, çilek, avokado folik asitler içerir.