Bitkiler | Konular | Kitaplar

Cilt kanserinden korunma yolları

Cilt kanserine yakalanmamak için güneşe karşı tedbirli olmanın yanı sıra çeşitli bitki ve meyvelerden de yararlanabilirsiniz. Örneğin her gün bir bardak nar ve domates ile yarım bardak havuç suyu içerek bu kanser türüne karşı koyabilirsiniz

Cilt kanserinin tedavisinde birinci sırada, kozmetik sonuçlar da göz önüne alınarak, cerrahi müdahale gelir. Cerrahi müdahale ile tedavi oranı yüzde 95'tir. Cerrahi sınırlar temiz olduğu takdirde bu oran yüzde 99'a çıkar. Cerrahi yöntemle cilt kanserinin tedavisinde; tümörün büyüklüğü, tipi, yerleşim yeri ve nüks (tekrar eden) tümör olup olmadığı önemli bir rol oynar. Tümörü temizleme sınırı 2-5 mm arasında değişir. Eğer kutuplar pozitifse, yani tümör varsa; tekrar etme oranı yüzde 40'a yaklaşır.

DONDURMAK DA MÜMKÜN
Bazı bölgelerde, tümörün büyüklüğü eğer cerrahiye uygun değilse, radyoterapi uygulanabilir. Lazer tedavi de son zamanlarda faydalı sonuçlar vermektedir. Kriyocerrahi; tümörün -40 dereceye kadar sıvı nitrojen kullanılarak dondurulması şeklinde uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu yöntem, cerrahiyi reddeden hastalarda kullanılabilir. Tümör çok gecikmişse, cerrahi ve radyoterapi sınırlarını aşmışsa, kemoterapi de bir seçenektir. Tümör küçültülürse, diğer tedavi yaklaşımlarına geçilebilir. Ayrıca cildin üzerine lokal olarak bazı kanser ilaçları kullanılabilir.

ALTERNATİF TEDAVİLER DE VAR
Dünyada geçerliliğini kaybetmiş olan ama hâlâ ticari amaçla kullanılan metabolik beslenme rejimleri de tedavi şeçeneklerinden biridir. 'Hoxsey tedavisi', şifalı bitkileri içeren katı bir diyet türüdür. Ve bu diyet türü, temel kanser tedavisine alternatif bir yaklaşım geliştirebilir. Ama bu tedavi yöntemi ABD'de yasal değildir, Tjuana ve Meksika'da ise bazı kliniklerde kullanılmaktadır.

TOKSİNLERDEN ARINDIRIYOR
Hoxsey tedavisinde; potasyum, uyanür ve pek çok şifalı bitki (meyan kökü, kırmızı yonca, dulavrat otu, sarı çalı, dikenli dişbudak), domuz eti, sirke, domates, turşu, karbonatlı içecekler, şeker, tuz ve beyaz un diyetten çıkarılmıştır. Demir, kalsiyum, C vitamini, maya ve greyfurt suyu beslenmede önemli bir yer tutar. Duruma göre buna mineraller de eklenebilir. Bu yaklaşımın; vücudu toksinlerden arındırdığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, vücut kimyasını dengelediği, böylece kanseri kontrol edebileceği iddia edilir.

GÜNEŞE GÖZLÜKSÜZ VE ŞAPKASIZ ÇIKMAYIN
Saat 09.30-17.00 arasında güneşe çıkılmamalıdır.
Daima organik bir nemlendirici kullanılmalıdır.
Zeytinyağı, at kuyruğu, papatya bitkilerinin karışımının, cildi organik olarak koruduğu, hatta zeytinyağının yaşlılığa bağlı cilt kanserlerini gerilettiği hayvan deneylerinde kanıtlanmıştır.
Kalawalla; Honduras Ormanları'nda yetişen bir bitkidir ve cilt kanseri riskini ve ultraviyole ışınlarının ciltte meydana getirdiği tehlikeleri büyük oranda azaltır.

YEŞİL ÇAY İÇİN
Nar suyunun da, lokal olarak kullanıldığı takdirde cilt kanserlerini azalttığı hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle kanıtlanmıştır.
Günde en az iki-üç bardak yeşil çayın tüketilmesinin yanı sıra lokal olarak vücuda sürülmesinin de etkili olduğu iddia edilmiştir.
Betakarotenler, cilt kanserinden korunma açısından faydalı gıdalardır. Günde bir bardak domates suyu tüketilmesi, havuç salatası veya günde yarım bardak havuç suyu içilmesi cilt kanserinden korur.
Nar suyu, ananas, selenyum, E vitamini ve C vitamininin de cilt kanseri oluşumunu yavaşlattığı bilinir.
Bir Afrika bitkisi olan 'Buldog root'un, cilt sağlığını koruduğu ve cilt kanserlerini önlediği bazı hayvan deneylerinde görülmüştür. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve diğer bazı kanser türlerinde de faydalı olduğu bazı hayvan deneylerinde ortaya çıkmıştır.

GÜNEŞE DİKKAT!
E vitaminin de bazı cilt kanserlerinde koruyucu olduğu ifade edilir.
Yazın şapkasız ve güneş gözlüksüz sert güneşe çıkılmaması, özellikle kulak memelerini, kulakları ve burnu örten bir şapka giyilmesi gerekir.
Aynı şekilde biberiyenin de faydaları vardır.
Susam tohumu ve yer fıstığı tüketilmesi, antioksidan koruyucu etkisi bulunduğu için değer taşır.
Prof. Aki Muhtar, 1942 yılında yazdığı kitabında; Hint yağı, sarı kantaron, zeytinyağı, D vitamini gibi malzemelerden oluşan bir birleşimin, cilt kanserini gerilettiğini ve yaraların çabuk kapanmasında etkili olduğunu vurgulamıştır.

TAZE BİTKİ SULARIYLA TEDAVİ
Bir diğer alternatif tedavi yöntemi 'Gerson rejimi'dir ve 1930'larda Marx Gerson tarafından geliştirilmiştir. Kahve lavmanları ve birtakım ilaçları içeren katı bir beslenme rejimi önerir. Meksika'da halen kullanılmaktadır. Gerson Enstitüsü'nün 49 hastayı iyileştirdiği bilinir.

KANIT YOK
Bu tedavi yönteminde taze meyve ve bitki sularının yanı sıra yüksek karbonhidrat ve potasyum kullanılır. Soya yağı ve yüksek proteinli hayvansal gıdalara yer yoktur. Yöntem; detoksifikasyon ve metabolizmanın uyarılmasıyla vücudun kendi kendini tedavi etmesini amaçlar. Ama Uluslararası Kanser Enstitüsü, yöntemin kanser tedavisinde yararlı olduğuna dair bir kanıt bulamamıştır.

Pr. Dr. Erkan TOPUZ